Extreme weersomstandigheden en de gevolgen van klimaatverandering treffen Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied hard, van de Amazone tot de Andes en van de oceanen tot de met sneeuw bedekte bergen van Patagonië.
De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in beschermde regio’s. De beste beschermers blijken de inheemse gemeenschappen – met wat hulp van moderne technologie.
De CO2-uitstoot van van grote vervuilers als de VS en China heeft de planeet zodanig opgewarmd dat economieën van andere landen honderden miljarden verliezen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek met behulp van supercomputers.
De uitbreiding van sojaplantages hoeft in de Braziliaanse savanne niet noodzakelijk onverenigbaar te zijn met milieubescherming.
Wat begon als een schoolstraf – op het land gaan werken-, werd voor Oegandees Edward Mukiibi zijn levensdoel. “Duurzame, lokale landbouw is de basis voor geluk en de oplossing tegen honger, werkloosheid en het verlies van biodiversiteit”, zegt de kersverse voorzitter van Slow Food International, actief in 160 landen.
Een verbod op reclame voor junkfood in op het openbaar vervoer in Londen heeft bijna 100.000 gevallen van obesitas vermeden, hebben Britse onderzoekers berekend.
Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat blijkt uit een samenvatting van 43 verschillende wetenschappelijke studies.
Mensen die vaak grote hoeveelheden ultrabewerkt voedsel eten, lopen meer risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek bij zeventigduizend Britten.