Nieuwsagentschap

Franse biobenzine, goed voor het milieu of goed voor de boeren ?

ENERGIE
Alle nieuws

Meer nieuws

NIGER

Na maanden van getouwtrek tussen Frankrijk en het nieuwe militaire regime in Niger besloot de Franse president Emmanuel Macron op 24 september de Franse ambassadeur en militairen uit Niger terug te trekken. Dat was om drie redenen een slecht idee, schrijft Olayinka Ajala, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Leeds Beckett Universiteit.

SOMALIË

In 2011 vielen Somalische Piraten nog honderden schepen aan en dreigden ze de wereldeconomie te ontwrichten. In de jaren daarop deemsterde het probleem helemaal weg, schrijft Peter Viggo Jakobsen. Kan de wereld dat succes ook in andere crises herhalen?

ENERGIETRANSITIE

In volle energiecrisis lanceerde Frankrijk vorige winter een plan om burgers en bedrijven zuiniger te leren leven. Met succes: het Franse stroomverbruik daalde met 10 procent. Energie-experten Ariane Millot en Steve Pye distilleren drie belangrijke lessen uit het Franse experiment.

FAST FASHION

Als je kleren gaat shoppen, stellen steeds meer kledingmerken voor om je oude spullen terug af te nemen. Ze geven je er zelfs korting voor als je iets binnenbrengt. Maar die kleren komen vaak niet goed terecht, zegt de Nederlandse ngo Changing Markets Foundation.

KLIMAAT

“De luchtvaart kan de opwarming van de aarde nog meer doen toenemen”. Tot deze conclusie komen Britse onderzoekers die gedurende twee jaar het effect van 'niet-CO2-uitstoot' in de luchtvaart bekeken, stoffen zoals stikstofoxiden en waterdamp.

DROOGTE

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het misschien niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op: “Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.”

BIODIVERSITEIT

In de vijftig jaar dat parkieten zich hebben verspreid over Europa, hebben ze ook eigen dialecten ontwikkeld, blijkt uit Duits onderzoek. Vooral het taaltje van de Brusselse populatie blijkt opvallend verschillend.

MOBILITEIT

Lage inkomenslanden willen economisch vooruit en goede infrastructuur, zoals een degelijk transportsysteem, is daarvoor noodzakelijk. De groei van deze landen zal ook de mondiale CO2-uitstoot verhogen, stellen mobiliteitsexperts. In een paper die ze naar aanleiding van de huidige klimaattop lanceren, tonen ze het enorme potentieel van het spoor voor duurzame groei en energie-efficiëntie.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo