In de vijftig jaar dat parkieten zich hebben verspreid over Europa, hebben ze ook eigen dialecten ontwikkeld, blijkt uit Duits onderzoek. Vooral het taaltje van de Brusselse populatie blijkt opvallend verschillend.
Het Hof van Beroep in Brussel heeft de federale staat en het Vlaamse en Brusselse gewest vandaag veroordeeld voor ontoereikend klimaatbeleid en dus een schending van de mensenrechten en de zorgplicht. Het hof legt ons land een gerechtelijk bevel op om minimaal 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten tegen 2030.
Alle acht Vlaamse en Waalse politici die zijn getest, testen positief op PFAS in hun bloed, ongeacht woonplaats of levensstijl. “Dit toont hoe wijdverspreid PFAS-vervuiling is.”
De luchtverontreiniging in Europa ligt nog steeds ver boven het niveau dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als aanvaardbaar omschrijft. De gezondheidsgevolgen zijn niet mis te verstaan: minstens 325.000 te voorkomen sterfgevallen in de Europese Unie.
Honderden inheemse leiders mogen dan wel afgereisd zijn naar de klimaattop in Dubai, in akkoorden blijven ze onzichtbaar. “We hebben nochtans de kennis om Moeder Aarde te beschermen.”
Duizenden Palestijnen die in Israël werkten zijn sinds de start van de oorlog in Gaza hun baan verloren. Israëlische bedrijven willen dat de regering dat gat opvult met werknemers uit landen als India en Sri Lanka, maar dat kan op lange termijn de druppel zijn voor de al breekbare Palestijnse economie.
Dit jaar zijn er tot november al meer gevallen van dengue geregistreerd dan in de afgelopen vijf jaren. Extreem weer en de klimaatverandering spelen de muggen die de ziekte verspreiden in de kaart.
Sinds de Israëlische bombardementen en blokkade is er in de Gazastrook een nijpend tekort aan alles, van medicijnen, dekens, eten en drinken, tot brandstof. De Rafah-grens tussen Egypte en de Gazastrook is de enige plek waar de broodnodige hulpgoederen voor Palestijnen naar binnen kunnen.