Nieuwsagentschap

Extreme armoede op Latijns-Amerikaanse platteland daalt amper

ARMOEDE
Alle nieuws

Meer nieuws

ENERGIETRANSITIE

De oprichting van productiecentra voor groene ammoniak in slechts tien belangrijke zeehavens kan 60 procent van de wereldwijde scheepvaart koolstofvrij maken. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford becijferd.

CHILI

De Chilenen hebben gisteren (zondag) een nieuwe grondwet verworpen die het land een flinke ruk naar rechts zou hebben gegeven. Ruim 55 procent van de stemgerechtigden sprak zich uit tegen het voorstel, waardoor het land na vier jaar van politieke onrust wederom achterblijft met een grondwet die stamt uit de tijd van dictator Pinochet.

ASTRONOMIE

Op de site van de European Southern Observatory (ESO) in Chili wordt een supertelescoop gebouwd die weldra enkele van de grootste vraagstukken uit de wetenschap zal helpen ontleden. De kostprijs van deze telescoop is bijzonder hoog, maar dat is het waard, legt fysicus Derryck Telford Reid hier uit.

POLITIEK

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.

BIODIVERSITEIT

Uit de laatste huismussentelling van Vogelbescherming Vlaanderen blijkt dat niet alleen de populatie sterk daalt maar ook mussenkolonies uitdunnen. En dat is geen hoopvol signaal, al kan je als burger zelf ook helpen om de huismus te redden.

GAZA

Het Operaplein in Antwerpen kleurt vandaag rood van de klaprozen: een gezamenlijke actie waarmee humanitaire organisaties een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza eisen.

SYRIË

In het door oorlog geteisterde Syrië worden steeds vaker pasgeborenen achtergelaten op straat, in parken of in moskeeën. In een recent geopend centrum vangen vrijwiligers vondelingen op en starten de moeizame zoektocht naar de ouders of een adoptiegezin.

RUSLAND

Begin maart al waarschuwden de Verenigde Staten voor de imminente dreiging van een terroristische aanval op een massabijeenkomst. Robert M. Dover, hoogleraar Inlichtingen en Nationale Veiligheid aan de Universiteit van Hull, legt uit hoe de uitwisseling van inlichtingen werkt, waarom het Kremlin die waarschuwing genegeerd kan hebben.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo