Na de technisch succesvolle maar politiek zwakke klimaattop in Polen volgt in 2019 een belangrijk klimaatexamen voor de wereld. Grote vraag is hoeveel en welke landen hun nationale klimaatplannen zullen opkrikken, en hoe.
Aziatische landen buigen zich deze week in Ulaanbaatar over de vergrijzing in de regio. De impact daarvan moet verzacht worden om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te bereiken, zegt Naomi Kitahara, Mongolië-directeur van het VN-Bevolkingsfonds.
De geschiedenis en archeologie van Mongolië, vooral bekend dankzij het grootste landrijk in de wereldgeschiedenis onder Dzjengis Khan, zijn van wereldbelang. Maar ze zijn ook bedreigd, omdat de klimaatverandering en plunderingen grote schade toebrengen aan oude sites en kunstschatten schrijft Julia Kate Clark, onderzoeker aan Flinders University.
In Mongolië zijn sinds december meer dan zevenhonderd karkassen gevonden van bedreigde saiga-antilopen. Naar schatting zijn er 2500 tot 3000 dieren dood, meldt het Wereldnatuurfonds (WWF).
Ook een ecologisch duurzame landbouw produceert voldoende voedsel om aan de Europese vraag te voldoen, blijkt uit nieuw onderzoek. Voorwaarde is wel dat we ons dieet aanpassen en minder vlees eten.
De metaalmijnbouw heeft zijn tentakels als een octopus uitgespreid in Centraal-Amerika en deelt zo een gevoelige tik uit aan de landbouw en ecosystemen in de regio, zeggen dorpsbewoners en activisten. Het probleem wordt ook aan de kaak gesteld in een nieuw rapport.
De EU moet volop inzetten op 'vleesinnovatie', zoals kweekvlees uit laboratoria en plantaardige vleesvervangers, zegt de invloedrijke denktank Chatham House. Dat is broodnodig om de uitstoot uit de traditionele vleessector aan banden te leggen.
De stijgende temperaturen op aarde zijn de energie in de atmosfeer aan het herverdelen. Daardoor is er op het noordelijk halfrond meer energie beschikbaar voor onweersbuien in de zomer. Dat vergroot het risico op destructieve onweersbuien, zeggen de auteurs van een nieuwe studie.