Luchtvervuiling, zelfs onder de limieten opgelegd door overheden, houden verband met verschillen in de hersenen van kinderen. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeken op vier continenten.
Sinds 1990 is het aantal kinderen met overgewicht op elk continent explosief gestegen. De Verenigde Staten zijn koploper, maar veel andere landen zitten hen op de hielen. Wetenschappers vrezen voor een wereldwijde epidemie van obesitas bij jongeren, met ernstige gezondheidsrisico’s voor hun toekomst.
Leden van de Japanse regeringspartij LDP hebben Shigeru Ishiba verkozen tot nieuwe partijleider, en daarmee ook tot nieuwe premier van Japan. De verkiezing vertelt vooral veel over de partij zelf - de gevolgen voor Japan en de regio zijn moeilijker in te schatten, schrijft Sebastian Maslow, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Tokio.
Veel weten we niet over de economische plannen van presidentskandidaat Donald Trump. Ja, hij wil de belastingen drastisch verlagen en invoerheffingen fors optrekken.
De ceo’s van meer dan vijftig bedrijven roepen de nieuwe EU-Commissie op om vast te houden aan het klimaatdoel van uitstootloze auto’s tegen 2035. De doelstelling geeft de sector de zekerheid die broodnodig is om de transitie tot een goed einde te brengen, zeggen onder meer Volvo, Maersk en Uber.
Europese steden komen veel dichter bij het ideaal van de 15-minutenstad - waar alles snel zonder auto bereikbaar is - dan grote steden elders in de wereld. Maar tussen steden en wijken zijn er grote verschillen, en die kunnen ongelijkheid aanjagen.
Uit een rondvraag aan een Britse topuniversiteit blijkt dat het academisch personeel zich goed bewust is van de schade die vliegreizen toebrengen aan het klimaat, maar dat velen nog vaak naar conferenties vliegen.
Vier op de tien kinderen in Londen die met de auto naar school gingen, stapten na de invoering van de ultralage-emissiezone (ULEZ) over op ‘actievere’ vervoerswijzen, zoals lopen, fietsen of het openbaar vervoer.