De Europese Unie heeft nog tien jaar de tijd om ingrijpend te vergroenen en de instorting van het milieu te vermijden. Tot nog toe haalt het de meeste van de eigen doelstellingen niet, stelt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een omvangrijk en opvallend hard rapport.
Enkele van de grootste chocoladefabrikanten ter wereld, waaronder Barry Callebaut en Mars, vragen bij de Europese Unie om duidelijkere regelgeving rond mensenrechten en bosbeheer voor de cacaosector. De EU is veruit de grootste importeur en consument van cacao ter wereld.
De Europese lidstaten hebben in de voorbije twee jaar meer dan vierhonderd nieuwe klimaatmaatregelen gerapporteerd, blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap EEA. Maar veel van die maatregelen kunnen beter onderbouwd en gecontroleerd worden.
Alle trends wijzen op een grote terugval in het gebruik van steenkool in 2019. Vooral de trends in China, de VS, de EU en Japan doen de wereldwijde stroomproductie met steenkool dalen met 3 procent.
China schakelt sneller over op schone energie dan de meeste andere groei- en ontwikkelingslanden. Maar oude gewoonten zijn moeilijk te veranderen: hun traditionele kolen- of houtkachel laten de meeste Chinezen liever nog niet los.
Het regime van Pol Pot zindert nog steeds na in Cambodja. Dat heeft gevolgen voor de mentale gezondheid van de huidige generatie ouders en hun kinderen. Kinderpsychiater Jegannathan Bhoomikumar legt uit hoe een halve eeuw na datum de Rode Khmer nog altijd in het hoofd van veel Cambodjanen zit.
De mazelen hebben vorig jaar wereldwijd meer dan 140.000 slachtoffers gemaakt. De ziekte maakt vrijwel overal ter wereld een comeback, en kinderen zijn het meest kwetsbaar.
Lokale kennis over voedselproductie die van generatie op generatie is doorgegeven, kan bijdragen aan oplossingen voor de klimaatcrisis. Dat bleek deze week op een voedselconferentie in Milaan.