Ook ten tijde van de Romeinen kreunde Europa al onder industriële vervuiling, blijkt uit nieuw onderzoek. De loodvervuiling was zelfs groot genoeg om de intelligentie van de hele Europese bevolking te laten dalen.
De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.
Het lawaai van auto’s, treinen en vliegtuigen schaadt de gezondheid van één op de vijf Europeanen, zegt het Europese Milieuagentschap (EEA). Dat heeft soms opvallende gevolgen, zoals leesproblemen bij een half miljoen leerlingen en gedragsproblemen bij tienduizenden kinderen.
Recycling van grondstoffen uit batterijen kan tegen 2030 tot een kwart van de nieuwe elektrische auto's in Europa ondersteunen, zegt milieukoepel Transport & Environment (T&E). De EU en het Verenigd Koninkrijk dreigen de boot echter te missen omdat veel lokale recyclingprojecten niet levensvatbaar zijn zonder steun.
Om de snelle opmars van dengue wereldwijd te stoppen, kan een eenvoudige aanpak helpen, stelt nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Stanford: afval opruimen.
Het escalerende bendegeweld in Haïti heeft vorig jaar aan minstens 5601 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN. Duizenden anderen raakten gewond of werden ontvoerd.
Slaaptekort vermindert het vermogen van de hersenen om ongewenste herinneringen en opdringerige gedachten te onderdrukken. Dat heeft Brits onderzoek aangetoond.
Alcohol is niet goed voor de gezondheid, en veel mensen zijn zich daar steeds meer van bewust. Maar helemaal stoppen is voor velen net een brug te ver. Zebradrinken is misschien een goede oplossing.