Nieuwsagentschap

Elk jaar duizend dodelijke arbeidsongevallen in Bangladesh

VEILIGHEID
Alle nieuws

Meer nieuws

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE

In Azië worden steeds meer vrouwen en holebi’s op de korrel genomen in deepfakevideo’s, realistisch ogende vervalsingen gemaakt met AI. Het zijn de “kanaries in de koolmijn van de snel oprukkende technologie”, zeggen experts. “Uiteindelijk zal niemand eraan ontsnappen.”

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

VISSERIJ

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Dat betekent dat arme landen in de toekomst minder toegang zullen hebben tot een relatief goedkope bron van gezonde voeding vol essentiële nutriënten. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen aan de Canadese universiteit van Dalhousie.

RUSLAND

De sterke positie van Poetin en de recente Russische militaire successen in Oekraïne verbergen een dieper probleem in Rusland, schrijft William Partlett, hoogleraar Rechten aan de Universiteit van Melbourne. Terwijl de macht geconcentreerd wordt rond de president, wordt het Russische bestuur steeds meer disfunctioneel.

GEZONDHEID

De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

GAZA

In Gaza sterven jonge kinderen nu niet meer enkel door het geweld, maar ook door de gevolgen van de aanhoudende oorlog. Afgelopen dagen zijn minstens tien kinderen overleden aan uitdroging en ondervoeding. “De dodentol zal snel toenemen”, waarschuwt Unicef. 

PANDEMIE

Een groep Afrikaanse wetenschappers is het niet eens met de manier waarop de wereld zich klaarmaakt voor de volgende pandemie: ze hekelen dat er weinig begrip is voor Afrikaanse noden en wensen en er wereldwijde maatregelen worden voorgesteld die vooral Westerse landen vooruit helpen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo