Nieuwsagentschap

Eilandstaatje bereidt verhuis van volledige bevolking voor

MILIEU/KIRIBATI
Alle nieuws

Meer nieuws

TOERISME

Toeristen trekken naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een game changer, schrijven experten Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.

KLIMAAT

De kleinste eilanden in grootste oceaan trekken aan de bel: als we onze klimaatambities niet nakomen, zal het leven op de archipels in de Stille Oceaan onhoudbaar worden. Ze vrezen voor zowel een ecologische als een financiële crisis, vanwege de sterke afhankelijkheid van de visserij.

KLIMAATMIGRATIE

Volgens het internationale recht komen door klimaatverandering ontheemde mensen momenteel niet in aanmerking voor bescherming. Dat moet dringend veranderen, zeggen experts. 

KLIMAAT

De strijd tegen de klimaatcrisis wordt wereldwijd steeds vaker voor rechtbanken gevoerd. Activisten en milieuorganisaties proberen verschillende strategieën, met wisselend succes.

OCEANEN

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft dinsdag een verbod aangekondigd op bodemsleepnetten in beschermde mariene gebieden. Griekenland is het eerste Europese land dat de schadelijke vispraktijk aan banden legt. 

PLASTIC

Plasticvervuiling is in hoge concentraties erg schadelijk voor embryo’s van veel soorten zeedieren, blijkt uit Britse tests. Blootstelling aan PVC-pellets verhindert een gezonde ontwikkeling bij alle zeven onderzochte soorten. 

GEZONDHEID

Minuscule plasticdeeltjes in ons eten en drinken vinden via de darmen een weg naar andere organen zoals de lever, nieren en hersenen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen.  

BANKEN

Belfius is de enige bank die erop is achteruitgegaan wat ethisch investeren betreft. Alle andere banken gaan er licht op vooruit in de nieuwe "Bankwijzer", maar kleine spelers doen het beduidend beter dan grootbanken. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo