Nieuwsagentschap

“Eigendomsrechten zijn eerste stap naar duurzaam beheer van land en bos”

EIGENDOM
Alle nieuws

Meer nieuws

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

ISRAEL-PALESTINA

Hoe verhouden de wandaden van Hamas enerzijds, en die van Israël anderzijds zich tot elkaar? Die vraag hield filosoof Torbjörn Tännsjö van de universiteit van Stockholm, uit zijn slaap. Hij doet een poging om een antwoord te formuleren.

LUCHTVAART

Europese lagekostenmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air vervuilden in 2023 meer dan ooit. Ze stoten nu aanzienlijk meer uit dan tijdens de piek voor de coronapandemie.

KLIMAAT

Tegen 2050 zal het gemiddelde inkomen wereldwijd met bijna een vijfde dalen als een gevolg van de klimaatcrisis. Dat kost ons zes keer meer dan de nodige ingrepen om de opwarming van de aarde te beperken, stelt onderzoek in Nature. Voor Europa wordt het verlies op 11 procent geschat.

GEZONDHEID

Minuscule plasticdeeltjes in ons eten en drinken vinden via de darmen een weg naar andere organen zoals de lever, nieren en hersenen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen.  

OCEANEN

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft dinsdag een verbod aangekondigd op bodemsleepnetten in beschermde mariene gebieden. Griekenland is het eerste Europese land dat de schadelijke vispraktijk aan banden legt. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo