De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.
Voor elke verkochte platvis sterven gemiddeld 38 zeedieren in de netten die terug in zee worden geworpen, blijkt uit onderzoek in Nederland. Dat heeft veel te maken met de bodemsleepnetten.
Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Vijfhonderd elektrische deelauto’s in Utrecht gaan tijdens de piekuren energie terugleveren aan het net. Zo werken ze als ‘energiebuffer’ om het net stabiel te houden.
Terwijl industrieën over de hele wereld in sneltempo vergroenen, is de luchtvaart duidelijk bij de achterblijvers. Groen vliegen blijft een verre droom, maar er zijn al vijf ingrepen mogelijk om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen, schrijven experten Mark Maslin en Iain Hanson van University College London.
Scouts en Gidsen Vlaanderen roept alle groepen op om duurzaam op kamp te trekken. Al vijftig groepen hebben een charter ondertekend waarin ze beloven zonder het vliegtuig op kamp te trekken.
De Europese Commissie heeft een nieuw label in het leven geroepen om de voetafdruk van vliegreizen te berekenen. Het moet de reiziger zekerheid bieden over de uitstoot van zijn vlucht.
Vrouwen zal je minder snel dan mannen zien met een wandelstok of een ander hulpmiddel dat hun mobiliteit verbetert. Nochtans hebben ze die vaak wel nodig, stellen Britse onderzoekers.