De snel krimpende gletsjers van de Andes bedreigen de watervoorziening van 90 miljoen mensen op het Zuid-Amerikaanse continent, waarschuwen experten. Ook landbouw en veeteelt zijn er sterk van afhankelijk.
Niger heeft als eerste Afrikaanse land rivierblindheid uitgeroeid, een ziekte die vooral de allerarmsten treft. Het is een voorbeeld voor andere landen in de regio, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Buitenlandse onderzoekers en bedrijven nemen zonder toestemming genetisch materiaal van inheemse volkeren en planten uit Ecuador mee. Maar de tegenstand groeit, en de Ecuadoraanse overheid kant zich tegen de praktijk.
Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.
Drie maanden na het mislukken van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas staat het opvangsysteem in Gaza op de rand van de afgrond, zeggen hulporganisaties. Er staan onder meer tienduizenden tenten klaar, maar ze mogen Gaza niet binnen.
Aan het huidige tempo zal het koolstofbudget om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius al zijn opgebruikt, blijkt uit nieuw onderzoek waar ook de VUB aan meewerkte.
Als de bombardementen op Iran het regime kunnen doen vallen, is de kans klein dat er een democratie voor in de plaats komt, schrijft Midden-Oostenexpert Andrew Thomas van de Deakin University. Een nog meer bedreigende macht zou het vacuüm kunnen vullen.
Waarom zijn er zoveel verschillende soorten dieren en planten? Onderzoek onder leiding van de UAntwerpen en de Universiteit van Cambridge brengt het antwoord op die fundamentele vraag in de biologie dichterbij.