Steeds meer Caraïbische landen ondertekenen het nieuwe duurzaamheidsakkoord van de Verenigde Naties. Ze hopen zo op extra middelen voor betere gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid nadat de pandemie hen noodgedwongen een stap deed terugzetten.
Stijgende temperaturen, terugtrekkende gletsjers, oceaanverzuring, tropische cyclonen ... Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden bedreigd door een optelsom van klimaatextremen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie.
Een team van eXXpedition, dat louter uit vrouwen bestaat, heeft zeemonsters verzameld in het Caraïbisch gebied. Die tonen voor het eerst aan in hoeverre de regio blootgesteld wordt aan microplastics.
De nationale klimaatplannen van alle landen zullen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met amper 0,5 procent verminderen ten opzichte van 2010, blijkt uit een analyse van de Verenigde Naties. Dat is mijlenver verwijderd van de 45 procent die volgens wetenschappers nodig is om de opwarming onder 1,5 graden te houden.
Wie in een auto over de snelweg rijdt, vertoont een hogere bloeddruk, en dat effect kan zeker 24 uur aanhouden. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment.
Goed nieuws voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn: sinds zaterdag is de populatie een kalfje rijker. Maar de geboorte belicht ook één van de de zwakke punten van het fokprogramma in gevangenschap: de kersverse vader en moeder zijn verwant.
Extreme regen zal vaker voorvallen en toenemen in intensiteit naarmate de planeet opwarmt, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk werk. Duitse onderzoekers stellen nu dat de huidige klimaatmodellen de impact van klimaatverandering op buitensporige neerslag ernstig onderschat hebben.
Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?