Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie hebben ontdekt dat kleine, antenne-achtige structuren op cellen een sleutelrol spelen in de zenuwziekte ALS. Hun studie opent mogelijk de weg voor een behandeling.
De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.
Scouts en Gidsen Vlaanderen roept alle groepen op om duurzaam op kamp te trekken. Al vijftig groepen hebben een charter ondertekend waarin ze beloven zonder het vliegtuig op kamp te trekken.
De hoeveelheid regen die we de afgelopen weken over ons heen kregen is uitzonderlijk. Sinds de eerste metingen in 1833 is het in Ukkel nooit zo nat geweest dan dit jaar.
Minstens 69 mensen zijn omgekomen nadat hun boot voor kust van Marokko is gekapseisd. Onder de slachtoffers zijn 25 Malinezen.
Wereldwijd breiden kustbevolkingen zich snel uit. Zo woont 15 procent van de wereldpopulatie al binnen enkele kilometers van een kustlijn, schrijven socioloog Arthur Cosby en computerwetenschapper Viswadeep Lebakula. Dat is niet zonder gevaar in tijden van klimaatverandering.
Ruim driekwart van het aardoppervlak is tussen 1990 en 2020 structureel droger geworden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het VN-Verdrag tegen Woestijnvorming (UNCCD).
Na 54 jaar bewind met harde hand van de Assads, staat Syrië nu op een tweesprong. Mehmet Ozalp, hoogleraar Islamitische Studies aan de Charles Sturt University in Australië ziet vier prioriteiten om een nieuwe oorlog te voorkomen.