Slecht nieuws voor wie houdt van blauwe bessen in de fruitsla: de populaire blueberries zijn bedreigd door een schimmelziekte die zich vanuit de VS naar de hele wereld verspreidt.
We gaan er makkelijk van uit dat ouderen een hoger risico lopen om te sterven door extreme hitte naarmate de aarde opwarmt. Maar nieuw onderzoek in Mexico situeert hittedoden vooral bij jongvolwassenen, mensen waarvan je zou verwachten dat ze het best bestand zijn tegen hitte.
Een Mexicaans team bouwt een nieuw reservaat waar de iconische monarchvlinder kan overwinteren nu zijn historische plek te warm dreigt te worden. “We helpen de vlinder een handje bij zijn migratie.”
India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Om de snelle opmars van dengue wereldwijd te stoppen, kan een eenvoudige aanpak helpen, stelt nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Stanford: afval opruimen.
Ook ten tijde van de Romeinen kreunde Europa al onder industriële vervuiling, blijkt uit nieuw onderzoek. De loodvervuiling was zelfs groot genoeg om de intelligentie van de hele Europese bevolking te laten dalen.
De razendsnelle groei van het aantal gepubliceerde wetenschappelijke studies is onhoudbaar, zegt Brits onderzoek. Het dreigt het publieke vertrouwen in de wetenschap te ondermijnen.
Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie hebben ontdekt dat kleine, antenne-achtige structuren op cellen een sleutelrol spelen in de zenuwziekte ALS. Hun studie opent mogelijk de weg voor een behandeling.