Op 13 september 1993, toen Yitzhak Rabin en Yasser Arafat elkaar de hand schudden op het gazon van het Witte Huis, leek het onmogelijke binnen handbereik: vrede tussen Israël en de Palestijnen. Vandaag, dertig jaar later, lijkt vrede verder weg dan ooit. Midden-Oostenexpert John Strawson doet uit de doeken hoe we op dit punt geraakt zijn.
Meer dan 200 Palestijnen en bijna 30 Israëli's zijn dit jaar al gedood bij demonstraties, militaire operaties en aanslagen. Daarmee is het dodental van recordjaar 2022 al overtroffen, zei VN-gezant Tor Wennesland in een briefing aan de Veiligheidsraad op maandag.
Een Britse start-up heeft 10 miljoen dollar aan fondsen binnengehaald om zijn technologie die microplastics uit afvalwater filtert, op grote schaal te gaan ontwikkelen. De steun voor het bedrijf komt van heel wat bekende namen uit Hollywood waaronder Leonardo DiCaprio en Ashton Kutcher.
Israëls minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir is erop gebrand om zijn land te vertegenwoordigen op de Israëlische viering van Europadag op 9 mei, wanneer de oprichting van de EU wordt herdacht. Om de extreemrechtse stokebrand geen platform te geven, heeft de EU-delegatie in Israël besloten om alle toespraken en de receptie te annuleren.
De paarse gloed van rijen lavendelplanten siert Bijbehara, een gehucht in de Indiase regio Kasjmir. De klimaatverandering heeft deze plek onvoorspelbare regens, hittegolven en ernstige waterschaarste gebracht, maar daar hebben de plaatselijke boeren een antwoord op gevonden: de lavendelkweek is hun nieuwe manier van overleven.
Het Nederlandse Utrecht heeft een primeur te pakken met driehonderd elektrische deelauto’s die stroom zullen teruggeven aan het elektriciteitsnet. De auto’s worden zo een “buurtbatterij” die netcongestie kan tegengaan.
In 2011 vielen Somalische Piraten nog honderden schepen aan en dreigden ze de wereldeconomie te ontwrichten. In de jaren daarop deemsterde het probleem helemaal weg, schrijft Peter Viggo Jakobsen. Kan de wereld dat succes ook in andere crises herhalen?
Wortels, knolgewassen en bananen zijn nog niet op grote schaal ingeburgerd in Afrika. Nochtans hebben ze alle potentieel in huis om het continent een voedselzekere toekomst te bezorgen, zegt Hugo Campos, kweekspecialist en onderzoeksdirecteur bij het Internationaal Aardappelcentrum.