Nieuwsagentschap

Congo gebruikt mini-vaccins tegen gele koorts

GEZONDHEID
Alle nieuws

Meer nieuws

DROOGTE

Waterputten boren in extreem droge delen van Afrika helpt de nomadische bevolking wel in noodsituaties, maar bedreigt hun voortbestaan op langere termijn. Onderzoek in Nature toont aan hoe het de nomaden net afhankelijker maakt van hulp en hun vraag naar water vergroot.

MEDIA

De oorlog in Oekraïne, Gaza en de aardbevingen in Turkije en Syrië domineerden een tijdlang het nieuws in 2023, maar konden het niet halen van de nieuwe Barbie-film of berichten over de nieuwste iPhone. Care International maakt daarom elk jaar een top tien van de meest vergeten crises in de wereld. Angola 'wint' de eerste plaats.

MENSENRECHTEN

De vrijheid van meningsuiting staat onder druk in Zuidelijk Afrika, wetgeving ngo’s steeds meer aan banden legt. Ook wereldwijd krimpt de ruimte van het maatschappelijk middenveld, waarschuwt mensenrechtenorganisatie Civicus op basis van haar monitor.

 

HIV/AIDS

Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv. Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.

JEMEN

De oorlog in Jemen gaat zijn tiende jaar in, maar een gebrek aan interesse van de internationale gemeenschap maakt de crisis in het straatarme land compleet. Ondervoeding treft meer dan 18 miljoen mensen, waarschuwt de Noorse Vluchtelingenraad.

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

OEKRAÏNE

In Oekraïne heeft de oorlog een nare bijwerking voor mensen die medicatie nodig hebben om met hun drugs- of opioïdenverslaving om te gaan. Onderzoek toont aan dat in elke stad of regio die Rusland heeft ingenomen, de behandelcentra werden gesloten.

PANDEMIE

Een groep Afrikaanse wetenschappers is het niet eens met de manier waarop de wereld zich klaarmaakt voor de volgende pandemie: ze hekelen dat er weinig begrip is voor Afrikaanse noden en wensen en er wereldwijde maatregelen worden voorgesteld die vooral Westerse landen vooruit helpen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo