Nieuwsagentschap

Bosbeheer door lokale gemeenschap dringt armoede en ontbossing terug

NEPAL
Alle nieuws

Meer nieuws

BIODIVERSITEIT

Goed nieuws voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn: sinds zaterdag is de populatie een kalfje rijker. Maar de geboorte belicht ook één van de de zwakke punten van het fokprogramma in gevangenschap: de kersverse vader en moeder zijn verwant.

RIVIEREN

Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.

DENGUE

Hulporganisaties waarschuwen voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen in heel Azië. Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt.

BEDREIGDE DIERSOORTEN

Wetenschappers hebben plastic afval aangetroffen in de mest van de bedreigde Indische neushoorns in het Chitwan National Park in Nepal, wat schadelijk kan zijn voor hun gezondheid en de overleving van hun soort. Het afval is afkomstig van de rivieren in het park die tijdens het regenseizoen overstromen en van bezoekers die het park vervuilen.

ZORG

Woonzorgcentra die erin slagen om ‘familiale relaties’ op te bouwen tussen de bewoners en het personeel, scoren beter op welzijn voor de bewoners en voor het personeel zelf. Dat concludeert een studie door de Universiteit van Leeds.

LUCHTVAART

Europese lagekostenmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air vervuilden in 2023 meer dan ooit. Ze stoten nu aanzienlijk meer uit dan tijdens de piek voor de coronapandemie.

GEZONDHEID

Wetenschappers van de universiteit hebben een AI-strategie ontwikkeld om een middel te identificeren in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. De aanpak is niet alleen tien keer sneller dan conventioneel onderzoek, maar ook duizend keer goedkoper.

EU

Bepaalde pesticiden die verboden zijn in de Europese Unie (EU) worden toch nog uitgevoerd naar andere continenten. Een stop van die export zal geen negatieve invloed hebben op de economie in Europa. Tot die conclusie komt een rapport in opdracht van een coalitie van middenveldorganisaties.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo