Nieuwsagentschap

België en eilanden in Stille Oceaan vinden elkaar in strijd tegen klimaatverandering

KLIMAATVERANDERING
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATMIGRATIE

Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.

KLIMAAT

Wereldwijd groeit de steun voor strengere klimaatdoelen voor de internationale scheepvaart, nu ook verschillende opkomende economieën zich achter zo’n doel scharen. Maar er blijven zorgen over de kosten.

KLIMAATTOP GLASGOW

De klimaattop in Glasgow is al bijna een dag overtijd, en op zaterdag werd ook een plenaire vergadering minstens urenlang uitgesteld om meer overeenstemming te bereiken. Waarom wordt er maar geen akkoord bereikt? 

KLIMAATTOP GLASGOW

Op enkele uren voor het einde van de klimaattop hebben ontwikkelingslanden stevige kritiek geuit op het akkoord in zijn huidige staat. De landen noemen het onevenwichtig en zien onvoldoende garanties voor klimaatfinanciering.

KLIMAATVERANDERING

Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

LUCHTVAART

Terwijl industrieën over de hele wereld in sneltempo vergroenen, is de luchtvaart duidelijk bij de achterblijvers. Groen vliegen blijft een verre droom, maar er zijn al vijf ingrepen mogelijk om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen, schrijven experten Mark Maslin en Iain Hanson van University College London.

MODE

Platformen die een abonnement op kleding aanbieden, zoals Netflix dat doet voor films, zijn aan een opmars bezig. Het lijkt ecologischer, omdat elk kledingstuk verschillende dragers blij kan maken. Maar er zijn ook ongewenste effecten, schrijven wetenschappers Joëlle Vanhamme en Valerie Swaen.

MENSENRECHTEN

Sinds de snelle toename van klimaatprotesten in 2018 is een opvallende reactie ontstaan, schrijven wetenschappers Oscar Berglund en Tie Franco Brotto. Overheden proberen steeds vaker via de wet de protesten te beperken en te criminaliseren, en dat overal ter wereld.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo