Vijfhonderd elektrische deelauto’s in Utrecht gaan tijdens de piekuren energie terugleveren aan het net. Zo werken ze als ‘energiebuffer’ om het net stabiel te houden.
De woordenschat van jonge kinderen blijkt na de coronaperiode kleiner dan die van hun leeftijdgenoten vóór de coronaperiode. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.
Steden als New York, Amsterdam, Buenos Aires of Sydney kampen met een groot gebrek aan bladerdek, blijkt uit onderzoek in Nature Communications. Er zijn vaak wel bomen geplant, maar die zijn te jong of kunnen niet voldoende groeien.
Een rivier waar gezuiverd afvalwater in wordt geloosd, stoot tot vijf keer meer methaan uit in de lucht. Dat blijkt uit metingen in Nederland.
Tussen 2013 en 2023 zijn in het Congobekken maar liefst 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds, dat werk samenbrengt van honderden wetenschappers.
Een vaccin dat het immuunsysteem versterkt zou een grote stap voorwaarts zijn in de behandeling van hiv-patiënten en hun afhankelijkheid van antiretrovirale therapieën sterk verminderen. Belgische onderzoekers lijken nu zo’n vaccin te hebben ontwikkeld.
Natuurgeluiden zoals vogelgezang of het ruisen van bomen, hebben een verlichtende invloed op stress en angst. Verkeerslawaai doet die positieve impact echter teniet, blijkt uit een Britse studie. Of hoe een zone 30 in de stad ook de mentale gezondheid ten goede komt.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat een covid-infectie kan helpen om kanker te verminderen bij muizen. Wetenschappers krijgen steeds beter inzicht in de complexe relatie tussen het immuunsysteem en kankercellen, schrijft Justin Stebbing, professor biomedische wetenschappen aan de Anglia Ruskin-universiteit. Maar mensen moeten zich zeker niet met het virus laten besmetten.