Rivierdelta’s wereldwijd staan onder druk, en lang niet alleen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie van 49 grote riviermondingen over de hele wereld. In veel gevallen vormen bevolkingsgroei en slecht milieubeheer een nog grotere bedreiging.
Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.
G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.
Dit jaar zijn in Bangladesh al zeker 113 kinderen gestorven aan knokkelkoorts. Het land kampt met een enorme dengue-uitbraak, mede door de klimaatverandering.
Wie in een auto over de snelweg rijdt, vertoont een hogere bloeddruk, en dat effect kan zeker 24 uur aanhouden. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment.
Het Hof van Beroep in Brussel heeft de federale staat en het Vlaamse en Brusselse gewest vandaag veroordeeld voor ontoereikend klimaatbeleid en dus een schending van de mensenrechten en de zorgplicht. Het hof legt ons land een gerechtelijk bevel op om minimaal 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten tegen 2030.
Analyse van placenta’s van moeders op Hawaï toont aan dat de microplasticvervuiling er enorme proporties aanneemt: waar in 2006 nog 60 procent van de onderzochte placenta’s microplastics bevatte, zijn in 2021 alle onderzochte stalen aangetast.
Er is geen wetenschappelijk verband te vinden tussen internetgebruik en het niveau van mentaal welzijn in de maatschappij. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek door de Universiteit van Oxford.