Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.
Een kwart van de elektrische auto’s die dit jaar in Europa worden verkocht, zal in China geproduceerd zijn, blijkt uit een analyse van milieudenktank T&E. Hogere importheffingen kunnen helpen, maar de Europese fabrikanten moeten vooral sneller elektrificeren om te overleven.
De wereldwijde CO2-uitstoot uit energie groeide bereikte vorig jaar opnieuw een record, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Maar de groei neemt wel af, mede dankzij de razendsnelle opmars van wind- en zonne-energie en elektrische wagens.
Digitale technologieën kunnen veel Afrikaanse samenlevingen helpen. Ze kunnen de gezondheidszorg verbeteren, de toegang tot onderwijs bevorderen en financiële inclusie versterken. Maar er zijn nog veel obstakels, schrijft digitaliseringsexperte Stephanie Arnold.
Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu, zeggen de VN aan de vooravond van de Internationale Dag van Zero Waste.
Duurzame scheepsbrandstoffen zouden al in 2035 een vergelijkbare kostprijs kunnen bereiken als fossiele brandstoffen, tenminste als er wordt overgegaan tot ambitieus beleid en gezamenlijke actie. Dat zegt een nieuw rapport dat gisteren is vrijgegeven door technologiegroep Wärtsilä.
In 2022 werd maar liefst 62 ton elektronisch afval gegenereerd. Dat cijfer blijft stijgen met zo’n 2,6 miljoen ton per jaar, en de recyclage loopt hopeloos achterop.
Voedzame stoffen in kleine visjes zoal ansjovis of sardines gaan grotendeels verloren als ze eindigen als voer voor kweekzalm. “Het is veel slimmer en duurzamer om deze vissoorten rechtsreeks te eten”, zeggen wetenschappers in Nature.