Nieuwsagentschap

Antarctica smelt van onderuit

ANTARCTICA
Alle nieuws

Meer nieuws

VOGELGRIEP

Bij verschillende pinguïns op sub-Antarctische eilanden is vogelgriep vastgesteld. Onderzoekers maken zich zorgen voor de grote broedkolonies, maar voorlopig lijken de gevolgen beperkt.

MILIEU

De hele mensheid profiteert van Antarctica en de oceaan die het continent omringt, schrijven Natalie Stoeckl en Rachel Baird, hoogleraren aan de Universiteit van Tasmanië. Die voordelen zijn eigenlijk onbetaalbaar, maar een schatting van de economische waarde kan een goede motivatie zijn voor de bescherming van de ecosystemen.

IJSKAPPEN

Het maakt voor de West-Antarctische ijskap niet langer uit hoeveel fossiele brandstoffen we nog verbranden, stelt nieuw onderzoek van de British Antarctic Survey (BAS) in Nature Climate Change. Een aanzienlijk sneller afsmelten kan nu niet meer worden vermeden, en dat voorspelt weinig goeds voor kustgebieden.
 

WETENSCHAP

Klimaatmodellen zijn er de voorbije decennia niet in geslaagd om de afname van het Antarctisch zee-ijs correct te voorspellen. Nochtans heeft die afname verstrekkende gevolgen voor het klimaat en het leven op aarde. Een groep wetenschappers legt uit waarom betere modellen en metingen in de toekomst cruciaal zullen blijken.

GEZONDHEID

Virussen springen vaker over van mens op dier dan andersom, zegt nieuw Brits onderzoek in Nature. Toch houdt dat ook voor de mens risico’s in.

GEZONDHEID

Onderzoekers van het MIT hebben een veelbelovend eiwit ontdekt dat infectie met de ziekte van Lyme tegengaat. Opvallend: het eiwit is gevonden in menselijk zweet.

KLIMAAT

Door de stijgende temperaturen regent het op de Noordpool steeds vaker, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor het weer op het noordelijk halfrond.

GEZONDHEID

Zuidelijk Afrika kampt met de ergste cholera-uitbraak in ruim tien jaar, maar de landen geraken nauwelijks aan choleravaccins. Vaccinoloog Edina Amponsah-Dacosta legt uit waarom het wereldwijde aanbod zo beperkt is.

 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo