Nieuwsagentschap

Amnesty: taliban hebben dertien leden Hazara-minderheid gedood

AFGHANISTAN
Alle nieuws

Meer nieuws

MAZELEN

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.

BIODIVERSITEIT

Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.

KLIMAATVERANDERING

In een scenario waarbij de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen sprinkhanen vaker voorkomen in landen zoals Iran, Afghanistan en Turkmenistan. Wetenschappers waarschuwen dat deze vraatzuchtige insecten de voedselzekerheid in die gebieden in het gedrang kunnen brengen.

PAKISTAN

Vandaag trekken Pakistanen naar de stembus om een nieuw parlement en een nieuwe premier te kiezen. Het gaat er nochtans al een tijdje bijzonder woelig aan toe in de Pakistaanse politiek. De Australisch-Pakistaanse Samina Yasmeen, die het land al decennia volgt als auteur en onderzoekster, geeft haar voorbeschouwing.

GAZA

Het Operaplein in Antwerpen kleurt vandaag rood van de klaprozen: een gezamenlijke actie waarmee humanitaire organisaties een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza eisen.

SYRIË

In het door oorlog geteisterde Syrië worden steeds vaker pasgeborenen achtergelaten op straat, in parken of in moskeeën. In een recent geopend centrum vangen vrijwiligers vondelingen op en starten de moeizame zoektocht naar de ouders of een adoptiegezin.

RUSLAND

Begin maart al waarschuwden de Verenigde Staten voor de imminente dreiging van een terroristische aanval op een massabijeenkomst. Robert M. Dover, hoogleraar Inlichtingen en Nationale Veiligheid aan de Universiteit van Hull, legt uit hoe de uitwisseling van inlichtingen werkt, waarom het Kremlin die waarschuwing genegeerd kan hebben.

VOEDSEL

Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu, zeggen de VN aan de vooravond van de Internationale Dag van Zero Waste.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo