Nieuwsagentschap

Amerika wil dat Cambodja zijn kinderen weer terugneemt

CAMBODJA
Alle nieuws

Meer nieuws

GEZONDHEID

De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

MAZELEN

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.

CAMBODJA

In het noordoosten van Cambodja wonen meer dan twintig etnische groepen, elk met een eigen verhaal, aparte gebruiken, een mix van godsdiensten en soms een eigen taal. Er gaan stemmen op om de gebruiken en rituelen van deze volksgroepen beter te beschermen. Zo ijveren de Verenigde Naties voor het recht van deze minderheden om hun eigenheid te bewaren.

VISSERIJ

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Dat betekent dat arme landen in de toekomst minder toegang zullen hebben tot een relatief goedkope bron van gezonde voeding vol essentiële nutriënten. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen aan de Canadese universiteit van Dalhousie.

WETENSCHAP

Mensen worden optimistischer naarmate ze meer onzekerheid en angst ervaren, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA). We doen immers sneller aan wensdenken om met die negatieve emoties om te gaan. Een goede strategie, al kan het ook noodzakelijke actie in de weg staan.

VERKEER

In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).

WATER

Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.

GAZA

Het Operaplein in Antwerpen kleurt vandaag rood van de klaprozen: een gezamenlijke actie waarmee humanitaire organisaties een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza eisen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo