De vrede in de wereld is er voor het eerst sinds jaren weer lichtjes op vooruitgegaan, blijkt uit de dertiende editie van de Global Peace Index (GPI). Vooral in Oekraïne is de situatie beter, terwijl Nicaragua er het meest op achteruit gaat.
De IJslandse regering geeft haar walvisvaarders toestemming om meer dan tweeduizend vinvissen en dwergvinvissen te vangen over een periode van vijf jaar. Dat is opvallend, want de steun voor de walvisvangst onder de IJslanders daalt en het vlees wordt nauwelijks gegeten.
De klimaatverandering dwingt vispopulaties te migreren, en dat proces verloopt zo snel dat de internationale regels niet kunnen volgen. Daardoor dreigen conflicten rond visvangst te escaleren, stelt een nieuwe studie in Science.
Europese huishoudens en ondernemingen kiezen almaar meer voor elektriciteit met een groen karakter. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de Association of Issuing Bodies (AIB), de koepelorganisatie van instellingen die Garanties van Oorsprong (GO) uitgeven.
Plattelandsvrouwen, moslima's en andere vrouwen die deel uitmaken van een minderheid in India, dragen een enorme last door de coronacrisis. Zij zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld en verliezen hulp en inkomen, zegt Rehana Adeeb, een islamitische activist die opkomt voor vrouwenrechten.
Activisten in Myanmar vragen de internationale gemeenschap om hulp nu veiligheidstroepen die loyaal zijn aan het leger gewelddadiger worden. De protestbeweging wil voorgoed een einde aan de militaire coups.
Vorig jaar hebben net geen dertig landen samen minstens 155 keer de toegang tot het internet afgesloten of beperkt. Het belette miljoenen mensen om te werken, te studeren of te communiceren.
Het gebruik van videobewaking met gezichtsherkenning op Indiase scholen baart critici zorgen. Ze vinden dat de overheid te ver gaat en waarschuwen voor slechte beveiliging van de data en mogelijk misbruik.