Nieuwsagentschap

Alliantie van 11 landen zet olie- en gaswinning onder druk

KLIMAATTOP GLASGOW
Alle nieuws

Meer nieuws

PFAS

Het gebruik van chemicaliën met PFAS is in tien jaar tijd enorm toegenomen in de EU, waardoor consumenten ook via hun voeding steeds vaker blootgesteld worden aan PFAS. Dat blijkt uit onderzoek van groenten en fruit. België hoort bij de landen met de hoogste concentraties.

KLIMAAT

Honderden inheemse leiders mogen dan wel afgereisd zijn naar de klimaattop in Dubai, in akkoorden blijven ze onzichtbaar. “We hebben nochtans de kennis om Moeder Aarde te beschermen.”

SCHEEPVAART

Er lijkt dan toch een akkoord mogelijk rond meer ambitieuze klimaatdoelen voor de scheepvaart. Na een week koortsachtig onderhandelen is er een ontwerptekst op een belangrijke top in het VK. Die spreekt van nuluitstoot tegen 2050, en voor het eerst ook van tussentijdse doelen.

VROUWENRECHTEN

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen. 

GEZONDHEID

Meer dan 70 procent van alle werknemers in de wereld zullen tijdens hun carrière blootgesteld worden aan extreme hitte. Maar ook pesticidevergiftiging en bepaalde kankers worden gelinkt aan de klimaatcrisis, waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

MOBILITEIT

De elektrische auto blijft records breken, met dit jaar al een verkoop van wereldwijd 17 miljoen exemplaren. Maar liefst één op de vijf verkochte auto’s was elektrisch de voorbije maanden. De trend zal de auto-industrie ingrijpend veranderen en het olieverbruik sterk terugdringen, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

KLIMAATVERANDERING

Toendra’s ondergaan veranderingen door de opwarming van de aarde. De mos- en grasrijke gebieden zijn traditioneel een belangrijke koolstofput, maar ze veranderen stilaan in een bron van CO2-uitstoot, waarschuwt nieuw onderzoek in Nature.

ZINKENDE STEDEN

Zo’n 270 miljoen Chinezen, een derde van de stedelijke bevolking, wonen in zinkende steden die de strijd tegen de stijgende zeespiegel verliezen. Door bouwwoede en grondwaterwinning zakken deze stedelijke centra elk jaar een beetje meer, waardoor ze steeds sneller overstromen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo