Nieuwsagentschap

“In Afrika verdwijnt medische zorg voor vrouwen zodra ze zijn bevallen”

MOEDERSTERFTE
Alle nieuws

Meer nieuws

AFRIKA

De gezonde levensverwachting van Afrikanen is met gemiddeld tien jaar gestegen sinds het jaar 2000. De levensverwachting in Afrika als regio is daarmee de grootste stijger ter wereld.

MENSENRECHTEN

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021. Het was een gitzwart jaar voor de mensenrechten, stelt de organisatie. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije mening en cybercontrole bleven ongestraft.

DIGITALE KLOOF

Over heel Afrika zien we steeds meer “internet van onderuit”, lokale netwerken die opgestart worden vanuit gemeenschappen in plaats van via overheden of bedrijven. Door zelf in te staan voor dergelijke infrastructuur zijn Afrikanen niet alleen beter bereikbaar, maar ook beter beschermd tegen privacy-inbreuken. Tot in Barcelona en New York zijn ze fan.

COVID-19

De zeer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant van covid-19 verspreidt zich snel door Mozambique, Eswatini en Malawi. Deze landen hebben nog geen enkele dosis van het vaccin gekregen. Artsen zonder Grenzen pleit voor een eerlijke kans op vaccins voor de regio om de verdere verspreiding te stoppen.

GEZONDHEID

Virussen springen vaker over van mens op dier dan andersom, zegt nieuw Brits onderzoek in Nature. Toch houdt dat ook voor de mens risico’s in.

KLIMAAT

De gevoelstemperatuur stijgt drie keer zo snel door de klimaatverandering. Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek verschenen in Environmental Research Letters.

GEZONDHEID

Onderzoekers van het MIT hebben een veelbelovend eiwit ontdekt dat infectie met de ziekte van Lyme tegengaat. Opvallend: het eiwit is gevonden in menselijk zweet.

AFVAL

In 2022 werd maar liefst 62 ton elektronisch afval gegenereerd. Dat cijfer blijft stijgen met zo’n 2,6 miljoen ton per jaar, en de recyclage loopt hopeloos achterop.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo