Australische onderzoekers hebben ontdekt dat riet PFAS-niveaus in het water verlaagt. Ze spreken van een groene en goedkope methode, die bovendien makkelijk inzetbaar is in stedelijke omgevingen.
Een snelle omschakeling naar elektrische auto’s is mogelijk, ook zonder de Russische nikkelvoorraden, zegt een studie door denktank Transport & Environment (T&E). Er zijn genoeg grondstoffen om in de volgende twee jaar wereldwijd 14 miljoen elektrische auto's te produceren.
Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank – levert een steeds groter aandeel van ons dieet. Dat is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet, schrijven vier Australische voedingswetenschappers. Tijd om rigoureus te minderen met ultrabewerkt voedsel.
De rook die vrijkomt bij grote bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in Science. Dat is zorgwekkend, want bosbranden nemen snel toe in frequentie en intensiteit.
Een ultraconservatieve groep in Polen controleert de ziekenhuizen op zwangere Oekraïense vrouwen. Als die er een abortus aanvragen herinneren ze de ziekenhuisdirectie aan de strenge regelgeving in het land.
Uit een Nederlandse studie blijkt dat mannen aan het begin van de coronacrisis meer betrokken waren bij de zorg voor hun kinderen. Ondertussen laten ze die zorg weer meer over aan vrouwen.
India en Pakistan zwoegen al weken om de verschroeiende temperaturen het hoofd te bieden. Nu waarschuwen experts dat een gebrek aan toegang tot koeltechnologie - zoals airconditioning, koelkasten en ventilatoren - vele levens en inkomens zal kosten.
Historisch gezien heeft Midden-Amerika torenhoge ontbossingscijfers en opvallend veel sterfgevallen onder milieubeschermers. Maar de voorbije jaren lijkt de regio voorzichtig vooruitgang te boeken op het gebied van milieubescherming.