De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.
Onderzoekers vermoeden dat giftige metalen, die van nature in de bodem zitten, door de klimaatverandering vrijer zullen kunnen bewegen - met negatieve gevolgen voor ecosystemen en de menselijke voedselketen.
De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.
Nieuw onderzoek onthult een gebrek aan gericht beleid bij de meeste banken om iets te doen aan het groeiende plasticprobleem in ons leefmilieu. “De wereld vergaat van de plastics en toch blijven banken de productie ervan financieren.”
De Europese Commissie heeft een nieuw label in het leven geroepen om de voetafdruk van vliegreizen te berekenen. Het moet de reiziger zekerheid bieden over de uitstoot van zijn vlucht.
Dit najaar was nog geen kwart van de onderdakbehoefte in Gaza vervuld. Daardoor gaan bijna een miljoen Palestijnen zonder een dak boven het hoofd de winter in, waarschuwt Shelter Cluster.
Na 54 jaar bewind met harde hand van de Assads, staat Syrië nu op een tweesprong. Mehmet Ozalp, hoogleraar Islamitische Studies aan de Charles Sturt University in Australië ziet vier prioriteiten om een nieuwe oorlog te voorkomen.
Meer dan 100 miljoen kinderen hebben snel hulp nodig omdat ze zich op dit moment in situaties bevinden die onleefbaar zijn zonder steun van buitenaf. “De omvang van de humanitaire noden van kinderen is historisch hoog”, zegt de topvrouw van het VN-kinderfonds.