Keer op keer verhuizen omdat het eiland waar je woont zodanig overstroomt dat het niet meer bestaat. Het klinkt als een nachtmerrie, maar voor miljoenen Bengalezen is het bittere realiteit. Een nieuwe, hogere vorm van huisvesting kan de cirkel doorbreken.
In Bangladesh worden woongebieden aan een verschroeiend tempo opgeslokt door rivieren. Sommigen gemeenschappen moeten daardoor noodgedwongen een leven opbouwen op het water.
Het noordoosten van Bangladesh wordt getroffen door de ergste overstromingen in decennia. Volgens het Rode Kruis zijn schatting 7,2 miljoen mensen getroffen, en de nood aan onderdak en noodhulp is groot.
Droogte, overstromingen en kusterosie vormen een enorm risico voor steden over de hele wereld. De kosten kunnen oplopen tot 194 miljard dollar per jaar tegen de helft van deze eeuw, stelt onderzoek in 96 steden.
Een groep van institutionele beleggers, met een gezamenlijke portefeuille van ongeveer 9600 miljard euro, gaat zijn invloed aanwenden om multinationals aan te sporen om duurzamer om te gaan met water.
Nieuw onderzoek stelt dat er één kans op zes is dat er de komende honderd jaar een vulkaanuitbarsting plaatsvindt die het klimaat en de wereldhandel ernstig verstoort. Dat zou miljoenen levens in het gedrang brengen, maar toch is de wereld onvoldoende voorbereid op zo’n natuurramp.
In delen van de koude woestijn in het Himalayagebergte experimenteren lokale dorpelingen met het aanplanten van bomen in een poging om de kale vlaktes te vergroenen en vruchtbaarder te maken. Maar experts waarschuwen: niet elke plek is geschikt om er bomen te planten. “Het kan unieke ecosystemen ook verarmen.”
Journalistiek bedrijven in Guatemala, Nicaragua en El Salvador wordt steeds moeilijker. Onafhankelijke reporters en media riskeren vervolging door neo-populistische heersers die intolerant zijn voor kritiek.