Nieuwsagentschap
SOEDAN

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.

SOEDAN

De Soedanese strijdkrachten hebben de voorbij maanden steeds vaker het onderspit moeten delven tegen de Rapid Support Forces. Dat is voor een deel het gevolg van enkele politieke misrekeningen van de voorbije jaren, schrijft Harry Verhoeven, onderzoeker aan het Center on Global Energy Policy van Columbia University.

SOEDAN

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt dat minstens 25 miljoen mensen in Soedan, Zuid-Soedan en Tsjaad te kampen hebben met honger en ondervoeding. Door de burgeroorlog worden de buurlanden overspoeld met vluchtelingen en krijgen hulporganisaties voedsel niet op de plaatsen waar het nodig is.

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

VERKIEZINGEN

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft politiek analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan vier miljard mensen in meer dan veertig landen naar de stembus gaan. Zal de democratie deze lakmoesproef doorstaan?

SOEDAN

Soedan is officieel het toneel van de grootste interne ontheemdingscrisis ter wereld. Zes maanden nadat een machtsstrijd losbarstte tussen het reguliere leger en de milities van de Rapid Support Forces zijn meer dan zeven miljoen mensen op de vlucht binnen de grenzen van hun eigen land.

MIGRATIE

Steeds meer mensen op de vlucht door droogte, overstromingen of mislukte oogsten - allemaal zaken die vaker voorkomen in een warmere wereld. Toch gnieten klimaatvluchtelingen tot vandaag geen enkele erkenning. Hoog tijd om die juridische leemte aan te pakken, schrijft Cristiano d’Orsi, hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Johannesburg.

GENOCIDE

In Darfoer vinden opnieuw wreedheden plaats die doen denken aan de massale gruweldaden in 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit. Wat dan met de internationale doctrine “verantwoordelijkheid om te beschermen”, vraagt adjunct-hoogleraar Genocidestudies Mike Brand zich af.

KLIMAATVERANDERING

Een nieuw Oxfam-rapport merkt op dat rijke landen minder dan 5 procent van de 53,3 miljard dollar betaalden die Oost-Afrika nodig heeft om de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstoot van de grootste economieën is sinds 1850 nochtans 850 keer groter geweest dan landen als Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan samen.

SOEDAN

In minder dan drie maanden tijd heeft het geweld in Soedan nu bijna 3 miljoen mensen uit hun huis verdreven, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De humanitaire noden zijn groot.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo