Nieuwsagentschap

215

EXTREMISME

Nergens komen er zoveel jihadisten vandaan als uit Rusland, zegt Sergio García Magariño, socioloog aan de Universidad Pública de Navarra. In zijn nieuwste boek ontleedt hij de motieven voor de jonge, hoogopgeleide terroristen die het land terroriseren. Opvallend: gelovig zijn ze alvast niet.

CENTRAAL-AZIË

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.

LUCHTVERVUILING

Geen enkel land haalt de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie, en slechts in 3 procent van de steden blijft de luchtvervuiling binnen de perken. Dat is de conclusie van het jaarlijkse World Air Report van het IQAIr.

AFGHANISTAN

De Verenigde Naties zeiden op woensdag dat de taliban alle legitimiteit zullen verliezen in de ogen van de internationale gemeenschap, indien ze de mensenrechten blijven schenden en de onderhandelingstafel links laten liggen. Maar kunnen de VN namens alle machtsblokken spreken?

DROOGTE

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. In enkele decennia al komt daardoor een essentiële buffer tegen droogte in gevaar.

GEZONDHEID

Discriminatie en stigma leiden ertoe dat mensen die besmet zijn met hiv gezondheidszorg mijden. Dat blijkt uit een onderzoek door UNAIDS, dat grotendeels gebaseerd is op cijfers uit ontwikkelingslanden.

MENSENRECHTEN

De autoriteiten in Tadzjikistan gedragen zich steeds agressiever tegen mensenrechtenadvocaten, zeggen mensenrechtenorganisaties in een vandaag (woensdag) verschenen verklaring. Doodsbedreigingen en arrestaties zijn normaal geworden.

TADZJIKISTAN

Zo'n tweehonderd Tadzjieken vechten volgens de Tadzjikische overheid in de Syrische burgeroorlog. Het land introduceerde een amnestieregeling en verhoogde tegelijkertijd de straffen voor deelname aan de oorlog in Syrië.

MENSENRECHTEN

Studenten in Tadzjikistan mogen niet meer deelnemen aan conferenties of bijeenkomsten die worden belegd door internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Een overheidswoordvoerder zegt dat het ministerie van Onderwijs "nauw wil samenwerken" met ngo's. 

TADZJIKISTAN

Na een diplomatieke faux pas die voor een rel met Rusland heeft gezorgd, wankelt de positie van de Tadzjiekse president Imomali Rahmon. De media in het land lusten hem rauw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo