Nieuwsagentschap

191

GEOPOLITIEK

De Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op doelwitten van de Houthi’s in Jemen zullen de aanvallen op schepen in de Rode Zee niet doen stoppen, schrijft Sarah G. Phillips. Integendeel, volgens de professor in Conflict en Ontwikkeling zit de militante groep hierdoor steviger in het zadel.

JEMEN

Groot-Brittannië en de VS lanceren militaire aanvallen op de Jemenitische Houthi-rebellen, na een golf van aanvallen door de door Iran gesteunde militie op de scheepvaart in de Rode Zee. Maar wie zijn de Houthi's? We vragen het aan Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Essex. 

ISRAEL-PALESTINA

Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter maakt een stand van zaken op in de oorlog tussen Israël en Hamas: waar staan de belangrijkste spelers nu het conflict zijn vierde maand ingaat?

ENERGIETRANSITIE

De populairste sport ter wereld, voetbal, wordt steeds groter. Kan de sector blijven groeien en tegelijkertijd zijn CO2-uitstoot naar beneden halen om te voldoen aan de internationale klimaatdoelstellingen?

KLIMAATTOP DUBAI

Nu de klimaattop in Dubai zijn tweede week is ingegaan, neemt de druk toe om in het akkoord te praten over een geleidelijke afbouw van fossiele brandstoffen. Maar ook de tegenstand tegen dat idee groeit, met Saoedi-Arabië op kop.

COP28

Ziet u ook de bomen door het bos niet meer in de wirwar van klimaatrapporten, energiecijfers en CO2-concentraties? In aanloop naar de klimaattop in Dubai lijsten we de belangrijkste cijfers en trends voor u op.

KLIMAAT

Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.

GEOPOLITIEK

De oorlog in Gaza schudt de Midden-Oostenstrategie van China flink dooreen. Peking kan zich steeds moeilijker gedragen als “de vriend van iedereen en de vijand van niemand” in de regio, schrijft Chinakenner Andrew Latham

ISRAEL-PALESTINA

Er zal maar één winnaar zijn in de oorlog die zopas is uitgebroken tussen Israël en de Palestijnse militante groep Hamas. En dat is noch Israël noch Hamas, schrijft expert internationale politiek Aaron Pilkington.

KLIMAATRECHTVAARDIGHEID

Welvarende landen zijn iets minder dan 180.000 miljard euro verschuldigd aan ontwikkelingslanden, stelt een studie in Nature. Ze zijn immers verantwoordelijk voor een disproportioneel hoge CO2-uitstoot, terwijl arme landen het zwaarst worden getroffen door de gevolgen daarvan.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo