Nieuwsagentschap

155

ZUIDELIJK AFRIKA

Meer dan 24 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika kampen met de dubbele crisis van honger en overstromingen. De snelle opeenvolging van klimaatextremen geeft de bevolking geen tijd om te recupereren.

MALAWI

In Malawi treft een combinatie van droogte, verschillende tropische stormen en de impact van El Niño meer dan twee miljoen mensen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN start noodhulp.

GEZONDHEID

De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

GEZONDHEID

Zuidelijk Afrika kampt met de ergste cholera-uitbraak in ruim tien jaar, maar de landen geraken nauwelijks aan choleravaccins. Vaccinoloog Edina Amponsah-Dacosta legt uit waarom het wereldwijde aanbod zo beperkt is.

 

GEZONDHEID

Wereldwijd sterft elke veertig seconden een baby aan de gevolgen van vroeggeboorte, vooral in arme landen. Nochtans kunnen vijf eenvoudige ingrepen vaak levens redden, schrijven Andrew Shennan en Megan Hall, gynaecologen aan het King’s College London.

MODERNE HEKSENVERVOLGING

Heksenvervolgingen behoren in Afrika nog niet tot het verleden. Integendeel: over het hele continent worden elk jaar duizenden mensen, voornamelijk oudere vrouwen, verbannen of vermoord na beschuldiging van hekserij.

ZAMBIA

Zambia houdt alle scholen gesloten in een poging de ergste cholera-uitbraak in twintig jaar te stoppen. Alle 4,3 miljoen schoolgaande kinderen in het land moeten thuisblijven.

GEZONDHEID

Landen in Zuidelijk Afrika kampen al maanden met een historische cholera-epidemie, die nog verergerd wordt door een opstoot van covid-19. Bij de start van het regenseizoen dreigt de situatie helemaal uit de hand te lopen.

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

GEZONDHEID

De klimaatverandering is de grootste existentiële bedreiging voor onze planeet- en ze zal zich in de nabije toekomst alleen nog maar doorzetten. Bij de vele negatieve gevolgen voor de mens hoort ook de opmars van besmettelijke ziekten. Vijf wetenschappers leggen uit hoe dat komt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo