Nieuwsagentschap

128

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

ISRAEL-PALESTINA

Massademonstraties in Tel Aviv en de Amerikaanse mecenas die onder druk van zijn kiezers begint tegen te spartelen: het protest tegen de Israëlische acties op de Gazastrook zwelt aan en de militaire doelstellingen zijn nog lang niet bereikt. Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter werpt zijn licht op hoe deze nieuwe wendingen het conflict zullen beïnvloeden.

GEOPOLITIEK

Amerikaanse bommenwerpers hebben op 2 februari tientallen plaatsen in Irak en Syrië aangevallen om een droneaanval te wreken die aan drie Amerikaanse soldaten het leven kostte. Die aanval op een Amerikaanse basis in Jordanië wordt toegeschreven aan door Iran gesteunde milities. Experts militaire strategie Sara Harmouch en Nakissa Jahanbani gaan kijken wat er achter die eeuwige cyclus van aanslagen en vergeldingsaanvallen in het woelige Midden-Oosten zit.

MIGRATIE

Sinds het begin van het jaar zijn al bijna honderd mensen overleden of vermist geraakt op migratieroutes in de Middellandse Zee, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan de alarmbel.

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

JEMEN

Groot-Brittannië en de VS lanceren militaire aanvallen op de Jemenitische Houthi-rebellen, na een golf van aanvallen door de door Iran gesteunde militie op de scheepvaart in de Rode Zee. Maar wie zijn de Houthi's? We vragen het aan Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Essex. 

ISRAEL-PALESTINA

Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter maakt een stand van zaken op in de oorlog tussen Israël en Hamas: waar staan de belangrijkste spelers nu het conflict zijn vierde maand ingaat?

INNOVATIE

Drones worden steeds vaker gebruikt in  oorlogsgebied, maar niet enkel als wapen. Handicap International zet ze ook in om mijnen en andere explosieven op te sporen, die lang na een conflict slachtoffers kunnen blijven maken.

POLITIEK

Terwijl Israël zich voorbereidt op een grootschalige militaire operatie in Gaza tegen Hamas, zijn de risico's van een escalerend regionaal conflict groot. De meest gevaarlijkste bijkomende dreiging voor Israël komt van Hezbollah, net over de de grens van met Libanon. Hoogleraar internationale betrekkingen Julie Norman schetst de verschillen tussen de twee groeperingen, en of ze kunnen samenwerken tegen Israël.

SCHULDENCRISIS

De gezamenlijke jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank is maandag gestart in het Marokkaanse Marrakech. Volgens een nieuw Oxfam-rapport moeten beide instellingen hun beleid dringend hervormen, want business as usual werkt wereldwijd ongelijkheid en armoede in de hand.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo