Nieuwsagentschap

116

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

GEO-ENGINEERING

Internationale gesprekken in het Keniaanse Nairobi hebben geen akkoord bereikt over regels rond “solar-engineering” - technologieën die het zonlicht dimmen om de klimaatverandering te temperen. Afrikaanse landen hadden voor een verbod gepleit, maar dat komt er voorlopig niet.

PANDEMIE

Een groep Afrikaanse wetenschappers is het niet eens met de manier waarop de wereld zich klaarmaakt voor de volgende pandemie: ze hekelen dat er weinig begrip is voor Afrikaanse noden en wensen en er wereldwijde maatregelen worden voorgesteld die vooral Westerse landen vooruit helpen.

KLIMAAT

De laatste gletsjers in Afrika zijn al 90 procent van hun volume verloren en kunnen in de volgende 25 jaar helemaal verdwijnen, waarschuwt Duits onderzoek. “Een duidelijk teken van de klimaatverandering.”

UNEA

Vandaag start de zesde editie van de Milieuvergadering van de Verenigde Naties (UNEA) in Nairobi, Kenia. Wat is UNEA? Wat wordt er besproken en welke impact heeft het platform?

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

AFRIKA

Amper een half jaar na een historische droogte hebben enorme overstromingen grote delen van Kenia, Ethiopië en Somalië onder water gezet, midden in het oogstseizoen. Meer dan vier miljoen mensen in het gebied hebben dringend humanitaire hulp nodig.

DROOGTE

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het misschien niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op: “Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.”

KLIMAATTOP DUBAI

Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo