Nieuwsagentschap

61

VROUWENRECHTEN

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen. 

CENTRAAL-AMERIKA

Ondanks de verbeten strijd van feministische groepen en mensenrechtenorganisaties tegen de zeer strenge anti-abortuswetten, blijft het grootste deel van Centraal-Amerika vrouwen opsluiten voor het onderbreken van hun zwangerschap.

TABAKSINDUSTRIE

Grote tabaksbedrijven zien tijdens de pandemie hun kans schoon om zichzelf en hun producten aan te prijzen bij kwetsbare overheden. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat overheidsbeïnvloeding door de tabakslobby onderzocht in 80 landen.

LGBTI-RECHTEN

De afgelopen zes jaar zijn meer dan drieduizend lgbtq+-personen vermoord in tien Latijns-Amerikaanse landen, zo blijkt uit het rapport Vooroordelen kennen geen grenzen, dat een netwerk van maatschappelijke organisaties gisteren, op International Lesbian Gay Bisexual and Transgender Pride-dag, naar buiten bracht.

NATUURHERSTEL

Het VN-Milieuprogramma (UNEP) gaat ecosystemen aan de kust, mangroven en bossen van Haïti herstellen. Het doel: bijdragen aan natuurherstel en verbeteren van de leefomstandigheden van gemeenschappen in het zuidwesten van het land.
 

PLASTIC

Zo’n 1000 rivieren wereldwijd zijn samen goed voor bijna 80 procent van de plasticvervuiling in de oceanen, blijkt uit nieuw onderzoek. Verrassend is dat daar ook veel kleine rivieren bij zijn.

MENSENRECHTEN

In zeker zestig landen zijn de mensenrechten geschonden onder het mom van de strijd tegen covid-19, zegt Amnesty International. De politie misbruikte haar macht en verergerde zo in sommige gevallen de gezondheidscrisis.

CORONACRISIS

De verliezen in de toeristische sector als gevolg van de covid-19-pandemie kunnen dit jaar oplopen tot meer dan 3000 miljard dollar. Ontwikkelingslanden worden extra hard getroffen, zeggen de Verenigde Naties.

CORONACRISIS

In tegenstelling tot het Amerikaanse continent blijft het Caraïbische gebied in deze eerste fase van de coronacrisis opvallend buiten schot. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie waarschuwt wel voor een humanitaire crisis in Haïti.

CORONACRISIS

De ziekenhuizen in Latijns-Amerika dreigen overspoeld te worden door de coronacrisis. De gezondheidsdiensten schieten zonder epidemieën al te kort, zeker voor mensen in armoede. Zelfs Brazilië, het grootste land, is niet voorbereid .

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo