Nieuwsagentschap

4

MIGRATIE

Uit onderzoek van het gerenommeerde Peace Research Institute Oslo (PRIO) blijkt dat voorlichtingscampagnes die waarschuwen voor de risico’s van illegale migratie zelden de wens om te vertrekken doen afnemen. In plaats daarvan hebben ze vaak het tegenovergestelde effect.

MAZELEN

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.

BIODIVERSITEIT

Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.

KLIMAATVERANDERING

In een scenario waarbij de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen sprinkhanen vaker voorkomen in landen zoals Iran, Afghanistan en Turkmenistan. Wetenschappers waarschuwen dat deze vraatzuchtige insecten de voedselzekerheid in die gebieden in het gedrang kunnen brengen.

PAKISTAN

Vandaag trekken Pakistanen naar de stembus om een nieuw parlement en een nieuwe premier te kiezen. Het gaat er nochtans al een tijdje bijzonder woelig aan toe in de Pakistaanse politiek. De Australisch-Pakistaanse Samina Yasmeen, die het land al decennia volgt als auteur en onderzoekster, geeft haar voorbeschouwing.

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. “De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.”

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

MENSENRECHTEN

Bijna vierhonderd leden van de Pakistaanse minderheid, de Baloetsj, kamperen al weken in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Ze protesteren tegen de ontvoeringen en buitengerechtelijke executies waar hun volk mee te maken krijgt.

IRAN

De protesten in Iran in de nasleep van de dood van Mahsa Amini zijn grotendeels weggeëbd, maar de frustraties blijven hoog. Ook veel minderheden in Iran eisen hun basisrechten op, maar worden vooralsnog niet gehoord. “Het zal nog even duren eer de Perzen begrijpen dat ze met ons aan tafel moeten gaan zitten om een beweging op te richten die kans heeft op succes”.

AFGHANISTAN

De opiumproductie in Afghanistan is het afgelopen jaar met naar schatting 95 procent gedaald, volgens een nieuw VN-rapport.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo