Terug naar de website
Bron-URL: http://www.ipsnews.be/artikel/tokelau-wordt-eerste-land-ter-wereld-op-zonne-energie
TOKELAU

Tokelau wordt eerste land ter wereld op zonne-energie

( ) —

De Tokelau-eilanden zullen als eerste natie ter wereld volledig overschakelen op zonne-energie.

Mediaviewer
Tomasi Tafia, Algemeen Manager van Energie, legt uit hoe de zonne-energie in elektriciteit wordt omgezet tijdens een proefproject in 2007. Nu is het land klaar om volledig over te schakelen van diesel naar zonne-energie.

Het eilandstaatje in de Stille Oceaan is momenteel nog afhankelijk van diesel die wordt ingevoerd uit Nieuw-Zeeland. Generatoren op de eilanden verbranden dagelijks ongeveer 200 liter, goed voor een kost meer dan een half miljoen euro per jaar.

Met het nieuwe project hopen de 1.400 inwoners al hun energie uit een nieuw systeem met zonnepanelen te halen. Er komen in totaal 4032 zonnepanelen en 1344 batterijen. Tijdens bewolkte periodes kan overgeschakeld worden op generatoren die op kokosnootolie werken en de batterijen opladen.

Het land krijgt de hulp van de Nieuw-Zeelandse energieproducent Powersmart Solar. Als het project slaagt, wordt Tokelau het eerste land ter wereld dat volledig op zonne-energie werkt. Het land spaart er jaarlijks 12.000 ton CO2 mee uit. Er zal nog diesel ingevoerd worden, maar enkel voor de drie auto's die het land rijk is.