Nieuwsagentschap

Politieke partijen Maleisië veroveren jonge kiezers met liedjes

MALEISIË
Alle nieuws

Meer nieuws

BOSSEN

Jonge boompjes overleven beter in ongerepte bossen dan op plaatsen waar al houtkap heeft plaatsgevonden – zelfs als die al hersteld zijn. Dat toont onderzoek op Borneo aan.

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

WERELDHANDEL

De internationale scheepvaart is een nauwkeurig afgestemde machine van zeevaartroutes en toeleveringsketens. Verstoringen in de doorgangen van mondiale vaarroutes kan die machine danig ontregelen, zoals we nu zien bij de aanvallen van de Jemenitische Houthi-strijdkrachten op schepen in de Rode Zee.

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

De programmering van filmfestivals is de afgelopen dertien jaar diverser geworden en het aantal vrouwelijke cineasten is toegenomen. Dat is de conclusie van een analyse van zeshonderd filmfestivals wereldwijd.

PANDEMIE

Een groep Afrikaanse wetenschappers is het niet eens met de manier waarop de wereld zich klaarmaakt voor de volgende pandemie: ze hekelen dat er weinig begrip is voor Afrikaanse noden en wensen en er wereldwijde maatregelen worden voorgesteld die vooral Westerse landen vooruit helpen.

OBESITAS

Een nieuwe studie in The Lancet waarschuwt: in 2022 waren er wereldwijd een miljard mensen die te kampen hadden met obesitas. Dat is een verdubbeling sinds 1990, en zelfs een verviervoudiging bij kinderen en tieners.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo