Terug naar de website
Bron-URL: http://www.ipsnews.be/artikel/paprika-goudhaantje-voor-malawi
MALAWI

Paprika goudhaantje voor Malawi

LILONGWE
, ( ) —

De keuze van Malawische landbouwers om over te schakelen van maïs op het veelgevraagde paprika, blijkt de economie een boost te geven, nu de verkoop van tabak het minder goed doet.

Wanneer Mercy Kamphoni (44) uit een dorp in het Malawi Mangochi merengebied naar het avondjournaal kijkt, is ze zichtbaar opgetogen. Ze kan het amper geloven dat ze de trotste bezitter is van een televisie, een ijskast en een radio. Deze elektronica is pure luxe in de zuidelijke Afrikaanse natie waar 74 procent van de bevolking moet zien te overleven met minder dan 1,25 dollar (1 euro) per dag.

Voor een gescheiden vrouw met vijf kinderen op het platteland van Malawi, doet Kamphoni het bijzonder goed. Ze heeft ook een fiets, een waterpomp met voetpedaal waarmee ze haar gewassen kan irrigeren, en een silo waar ze haar oogst kan opslaan.

Dit alles heeft ze te danken aan haar omschakeling van zelfvoorzienende landbouw, waarvan ze leefde sinds ze op haar zestiende trouwde, naar een commerciële vorm van landbouw. Maar het is vooral te danken aan de paprika dat ze nu loon naar werken verdient.

Vrouwenclub

"Ik verbouwde alleen maar maïs, want dat was de norm. Bijna iedereen in dit land leefde van maïs, zo ook ikzelf en m’n man totdat hij mij en de kinderen vier jaar geleden verliet. Daarna moest ik andere manieren vinden om te overleven. Ik werd voorgesteld in een vrouwelijke landbouwersclub (AGRA, de Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika). Daar leerde ik hoe je geld kan verdienen met het verbouwen van paprika."

Met paprika verdient Kamphoni driemaal meer dan met maïs. "Paprika is de beste optie voor Malawi. Deze groente geeft me een winst van vier keer het bedrag dat ik investeer in het kweken ervan" zegt Kamphoni.

De Boerenunie van Malawi (FUM) moedigt de overstap naar commerciële landbouw aan. "Maïs verbouwen volstaat om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Gewassen zoals paprika geven boeren de mogelijkheid om een duurzamer bedrijf op te bouwen. Ze verdienen geld waarmee ze kunnen investeren in de kweek van diverse producten " zegt hoofd van FUM Felix Jumbe.

Naast paprika, dringt de FUM er ook op aan dat de boeren zich toeleggen op de oogst van paddenstoelen en soja, gewassen waarnaar een grote vraag is.

Tabak

Tabak was lange tijd Malawi’s belangrijkste bron van inkomsten uit buitenlandse handel en goed voor vijf procent van de wereldwijde export. Maar volgens Jumbe ging de verkoop van tabak de laatste tijd achteruit als resultaat van de inspanningen van de anti-tabakslobby.

"We zagen een slinkende verkoop van tabak, jaar na jaar en moesten dus op zoek gaan naar een nieuw lucratief exportproduct. Dat hebben we gevonden in paprika".

Volgens een rapport van het Ministerie van Landbouw uit 2011 is het mogelijk om de huidige export van 500 ton paprika op te trekken naar 10.000 ton en een bijhorend verkoopcijfer te generen dat kan oplopen tot 9,4 miljoen dollar (6,4 miljoen euro).

Malawi’s president Joyce Banda is zich bewust van de belangrijke rol die paprika kan spelen voor de economie van haar land.

In haar beleidsverklaring deze maand sprak ze over haar wens om een duurzame paprika-industrie in Malawi op te bouwen. "Landbouw heeft een vitale rol in de socio-economische ontwikkeling van het land. De regering   is vastberaden om honger uit te roeien en ervoor te zorgen dat geen kind in Malawi met een hongerige maag naar bed gaat, laat staan dat het van honger sterft," sprak Banda nog.

Bijna 1 op de 10 kinderen in Malawi overlijdt voor z’n vijfde verjaardag.