Nieuwsagentschap

Libische stad Misrata krabbelt moeizaam overeind

LIBIË
Alle nieuws

Meer nieuws

WERELDWATERDAG

Slechts 36 procent van alle dringende oproepen voor waterhulp vindt voldoende financiering. En dat terwijl de behoefte aan hulp voor bijvoorbeeld waterzuivering steeds groter wordt, en ziekten als cholera oprukken.

MIGRATIE

In 2023 duwden Europese lidstaten meer dan 300.000 migranten illegaal terug over de buitengrenzen van de EU, zonder hun recht op asiel na te gaan. Dat stelt solidariteitskoepel 11.11.11 in zijn laatste rapport. 

MIGRATIE

Sinds het begin van het jaar zijn al bijna honderd mensen overleden of vermist geraakt op migratieroutes in de Middellandse Zee, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan de alarmbel.

INNOVATIE

Drones worden steeds vaker gebruikt in  oorlogsgebied, maar niet enkel als wapen. Handicap International zet ze ook in om mijnen en andere explosieven op te sporen, die lang na een conflict slachtoffers kunnen blijven maken.

EU

Milieuorganisaties vrezen dat de aandacht voor de klimaatcrisis in Europa helemaal is weggeëbd. Een gelekte nota van de Europese Raad toont vooral de militaire ambities aan. “Maar je kunt een bosbrand of overstroming niet neerschieten en bombarderen.”

WAR ON DRUGS

Sebastian Duterte, de burgemeester van de Filipijnse stad Davao, heeft een nieuwe war on drugs uitgeroepen. Human Rights Watch meldt dat in de dagen na die aankondiging minstens twaalf mensen werden gedood door de lokale autoriteiten. 

SOEDAN

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.

ISRAEL-PALESTINA

Massademonstraties in Tel Aviv en de Amerikaanse mecenas die onder druk van zijn kiezers begint tegen te spartelen: het protest tegen de Israëlische acties op de Gazastrook zwelt aan en de militaire doelstellingen zijn nog lang niet bereikt. Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter werpt zijn licht op hoe deze nieuwe wendingen het conflict zullen beïnvloeden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo