Terug naar de website
Bron-URL: http://www.ipsnews.be/artikel/libische-rebellen-beschikken-over-eigen-drone
LIBIË

Libische rebellen beschikken over eigen drone

BRUSSEL
, ( ) —

De Libische rebellen beschikten bij hun opmars naar Tripoli niet alleen over steun van de NAVO, maar ook over een geavanceerd robotvliegtuigje om verkenningen uit te voeren. Ze kregen het speeltje van een Canadees bedrijf.

Mediaviewer
De Aeryon Scout

"De NAVO had onbemande toestellen boven Libië, maar de rebellen vochten blind", stelt de Canadese firma Aeryon in een verklaring. "Daarom hebben ze een eigen exemplaar gekregen. We kunnen bevestigen dat ze een Scout Micro UAV hebben gebruikt om inlichtingen over vijandelijke posities te verzamelen en hun opmars te coördineren."

Autonoom

De Aeryon Scout is een klein robotvliegtuigje dat amper anderhalve kilogram weegt en in een doorsnee reiskoffer past. Het vliegt volledig autonoom en laat zich enkel leiden door de route die de gebruiker uitstippelt. De drone beschikt over dag- en nachtcamera's die in tijdens de vlucht beelden doorstralen naar het front.

Met behulp van een beveiligingsfirma werd het vliegtuigje via het eiland Malta en de Libische stad Misurata naar de rebellen vervoerd. Terwijl de stad onder vuur lag, kregen die een korte training op het vliegveld van Misurata. "Na één demonstratie konden de rebellen al met het vliegtuigje overweg", zegt Charles Barlow van de Aeryon Scout.

Beelden in hoge resolutie zijn te vinden op http://www.aeryon.com/news/pressreleases/272-libyanrebels.html