Terug naar de website
Bron-URL: http://www.ipsnews.be/artikel/ibm-werkt-aan-zonnecel-zonder-zeldzame-materialen
ENERGIE

IBM werkt aan zonnecel zonder zeldzame materialen

BRUSSEL
, ( ) —

Technologiereus IBM werkt aan een zonnecel waarvoor geen zeldzame en dure materialen nodig zijn zoals selenide of indium. De nieuwe cel bestaat uit "alledaagse" stoffen als zink en koper.

Mediaviewer

Voor traditionele, efficiënte zonnecellen zijn stoffen nodig zoals indium, gallium en selenide. Die zijn nu al zeldzaam en duur, maar op termijn dreigt de vraag de productie veruit te overstijgen, omdat de stoffen enkel als bijproduct van de mijnbouw gewonnen worden. IBM sloeg daarom de handen ineen met Tokyo Ohka Kogyo, DelSolar en Solar Frontier om een variant op basis meer beschikbare materialen te maken.

Goedkoper

De bedrijven ontwikkelden een efficiënte zonnecel die 11,1 procent van de zonne-energie in elektriciteit omzetten. De cel is opgebouwd uit materialen als koper, zink, tin en zwavel, die een pak minder prijzig zijn.

De technologie kan nog niet tippen aan de opbrengst van de traditionele zonnecellen, maar die zullen hoe dan ook te maken krijgen met een tekort aan grondstoffen, klinkt het. Bovendien kan de technologie op inktbasis geprint worden en dus relatief goedkoop op grote schaal geproduceerd worden.

IBM hoopt de efficiëntie nog verder op te krikken tot 15 procent, maar denkt daar nog verschillende jaren onderzoek voor nodig te hebben.