Nieuwsagentschap

Het Mayatijdperk eindigt niet feestelijk voor de Maya's

GUATEMALA
Alle nieuws

Meer nieuws

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

KLIMAAT

Honderden inheemse leiders mogen dan wel afgereisd zijn naar de klimaattop in Dubai, in akkoorden blijven ze onzichtbaar. “We hebben nochtans de kennis om Moeder Aarde te beschermen.”

LATIJNS-AMERIKA

Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”

VROUWENRECHTEN

Zwangerschappen onder meisjes en adolescenten komen steeds vaker voor in Centraal-Amerika. Wetgeving om ze te voorkomen is vaak dode letter - als ze al bestaat - en overheden worden beïnvloed door conservatieve groepen die seksuele voorlichting op scholen willen verhinderen. 

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

WAR ON DRUGS

Sebastian Duterte, de burgemeester van de Filipijnse stad Davao, heeft een nieuwe war on drugs uitgeroepen. Human Rights Watch meldt dat in de dagen na die aankondiging minstens twaalf mensen werden gedood door de lokale autoriteiten. 

SOEDAN

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo