Nieuwsagentschap

Explosie van stadslandbouw in Afrika

AFRIKA
Alle nieuws

Meer nieuws

BEDREIGDE DIERSOORTEN

Neushoorns staan zwaar onder druk van natuurvernietiging en van stropers die de dieren doden voor hun hoorns. De komende tien jaar worden in heel Afrika echter tweeduizend gekweekte witte neushoorns uitgezet. Volgens ecoloog en neushoornkenner Jason Gilchrist is dat initiatief cruciaal voor het behoud van de diersoort, maar hij ziet ook enkele uitdagingen.

POLITIEK

Afrikaanse leiders trekken deze week naar Sint-Petersburg voor de tweede Rusland-Afrika-top en een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Ze moeten daarbij twee prioriteiten voor ogen houden, schrijft hoogleraar Internationale Betrekkingen Gilbert M.

ONTBOSSING

In de tropen is vorig jaar 10 procent meer ongerept regenwoud verdwenen dan in 2021, volgens nieuwe satellietbeelden van Global Forest Watch. Ondanks dure internationale beloftes om de ontbossing om te keren, werd vorig jaar elke minuut het equivalent van elf voetbalvelden gekapt.

VLUCHTELINGEN

In 2022 zijn opnieuw meer mensen op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. De oorlog in Oekraïne, extreem weer en toenemende conflicten in de wereld zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken.

VOEDSEL

Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu, zeggen de VN aan de vooravond van de Internationale Dag van Zero Waste.

KLIMAAT

De gevoelstemperatuur stijgt drie keer zo snel door de klimaatverandering. Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek verschenen in Environmental Research Letters.

LUCHTVAART

De klimaatimpact van de luchtvaart wordt sterk onderschat, zegt een nieuwe studie in opdracht van Bond Beter Leefmilieu (BBL). “Terwijl we van andere sectoren grote klimaatinspanningen verwachten, krijgt de luchtvaart vrij spel om te blijven uitstoten: dat is onrechtvaardig en contraproductief”, luidt de conclusie.

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo