Nieuwsagentschap

Europa en VS dumpen kippenbillen op de Afrikaanse markt

AFRIKA/ECONOMIE
Alle nieuws

Meer nieuws

ZUIDELIJK AFRIKA

Meer dan 24 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika kampen met de dubbele crisis van honger en overstromingen. De snelle opeenvolging van klimaatextremen geeft de bevolking geen tijd om te recupereren.

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

GEZONDHEID

Zuidelijk Afrika kampt met de ergste cholera-uitbraak in ruim tien jaar, maar de landen geraken nauwelijks aan choleravaccins. Vaccinoloog Edina Amponsah-Dacosta legt uit waarom het wereldwijde aanbod zo beperkt is.

 

WETENSCHAP

Grote multinationals financieren academisch onderzoek in Afrikaanse universiteiten en binden academici aan zich met lucratieve postjes, schrijft een groep Zuid-Afrikaanse professoren. Als die bedrijven ongezonde producten verkopen en de wetenschappers onderzoek doen naar volksgezondheid, vormt dat een “ernstig belangenconflict”.

LUCHTVAART

Europese lagekostenmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air vervuilden in 2023 meer dan ooit. Ze stoten nu aanzienlijk meer uit dan tijdens de piek voor de coronapandemie.

CAMBODJA

De moderniteit komt met rasse schreden in Cambodja, ziet journalist Kris Janssens (48) die er sinds 2016 woont en werkt. De overwegend jonge bevolking wil vooruit met het leven en omarmt technologie eerder dan landbouw of visserij. Lukt het de Cambodjanen om de authentieke ziel van hun land te verenigen met de droom van vooruitgang?

OCEANEN

Vorig jaar sloeg een piek in de oceaantemperaturen wetenschappers overal ter wereld met verstomming. Wat zijn de oorzaken van die plotse stijging en wat zijn de gevolgen? Zes Australische oceaan- en klimaatwetenschappers lijsten op wat we nu al weten.

KLIMAAT

Tegen 2050 zal het gemiddelde inkomen wereldwijd met bijna een vijfde dalen als een gevolg van de klimaatcrisis. Dat kost ons zes keer meer dan de nodige ingrepen om de opwarming van de aarde te beperken, stelt onderzoek in Nature. Voor Europa wordt het verlies op 11 procent geschat.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo