Nieuwsagentschap

Chili zet toon voor zonne-energie in Latijns-Amerika

ENERGIE
Alle nieuws

Meer nieuws

ENERGIETRANSITIE

De oprichting van productiecentra voor groene ammoniak in slechts tien belangrijke zeehavens kan 60 procent van de wereldwijde scheepvaart koolstofvrij maken. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford becijferd.

CHILI

De Chilenen hebben gisteren (zondag) een nieuwe grondwet verworpen die het land een flinke ruk naar rechts zou hebben gegeven. Ruim 55 procent van de stemgerechtigden sprak zich uit tegen het voorstel, waardoor het land na vier jaar van politieke onrust wederom achterblijft met een grondwet die stamt uit de tijd van dictator Pinochet.

ASTRONOMIE

Op de site van de European Southern Observatory (ESO) in Chili wordt een supertelescoop gebouwd die weldra enkele van de grootste vraagstukken uit de wetenschap zal helpen ontleden. De kostprijs van deze telescoop is bijzonder hoog, maar dat is het waard, legt fysicus Derryck Telford Reid hier uit.

POLITIEK

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.

GEZONDHEID

Meer dan 3 miljard mensen leven met een neurologische aandoening, zegt nieuw onderzoek in The Lancet. De groep aandoeningen waaronder beroerte, epilepsie, kanker in de hersenen en dementie is daarmee de belangrijkste oorzaak van slechte gezondheid.

DIERENWELZIJN

Actievoerders hebben een rechtszaak opgestart tegen de Europese Commissie vanwege het niet nakomen van de belofte om werk te maken van een stelselmatige afbouw van dieren in kooien en een uiteindelijk verbod op de praktijk.

LANDBOUW

Grazend vee is voor de wereldwijde klimaatverandering zowel een zegen als een vloek, zegt nieuw onderzoek van het MIT in Nature. Belangrijk is om het evenwicht tussen grazen en niet-grazen goed te bewaken. Zo kan de opslag van CO2 in de bodem geoptimaliseerd worden. 

LUCHTVERVUILING

Elk jaar sterven meer dan een miljoen mensen door een kortdurende blootstelling aan luchtvervuiling, zegt onderzoek in The Lancet. Minstens twee derde van die overlijdens zijn te betreuren in Azië.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo